萍聚社区-德国热线-德国实用信息网

微信登录

微信扫一扫,快速登录

楼主: eri

有沒有人拿BNO簽證來德?

To bambusgartenwan: 我什麼也沒做, 就是常規動作, 在香港簽了一個只有90日的學生簽證, 然後來到這邊, 去了那個AuslandderXXX(太長, 忘了)去辦延簽, 然後無厘頭地那位負責的女士就給了我那張紙, 說OK了... 我現在還在疑惑, 手續到底是完成了沒有. 最怪的是她明明把我的學生簽證那一頁也影印了, 明知我需要學生簽證, 還是把那張紙給我就說OK.

To menuhin: 因為你o係美國時有做過功課, 所以你同佢地咪好傾D, 我唔係話大陸人就唔熱情, 不過比起台灣人o既比率就少D, 南方大陸人一般好相處D, 北方o既不知何解零舍愛國, 非常唔o岩嘴形, 大概好多o野都係一樣, 所以同台灣人比較容易溝通, 亦可能因為我本身有台灣朋友, 起碼唔會無厘頭因為普選貪污之類問題傾唔到落去. 同埋, 台灣人唔會有大陸某D人對香港人o既敵意, 大概係香港人做壞規矩, 歧視o既反彈掛...

我都好明白獨在異鄉為異客, 成日想講廣東話o既心情, 我想話, 就算整個廣州人o黎都冇香港人好! 嗚~~~
Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.
不如咁啦, 我唔係成日開MSN, 日頭又固定o係Lab, 我留低自己個Blog, 有德國香港人就o黎得閒講下自己做緊乜. 呢度實在好冷清, 大概因為冇乜人上o黎, 然後唔o黎囉. 我自己個Blog因為主要同香港o既朋友聯絡用, 所以通常起碼一個禮拜會更一次, 有興趣睇下我做緊乜野傻事都好.

http://www.wretch.cc/blog/pancyp
Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.

我都好愛國嫁。。。64燭光晚會都有去好幾年。中國內地有好消息我都好雀躍嫁,仲有參加內地顛災同扶貧活動,希望農民生活好啲生活公平啲。

但係好似靚仔國父孫中山噉,愛國唔代表盲目愛政權同佢做法嘛,做得唔啱要認錯,做得好唔啱好無能就要換人。大家都知道香港人對香港政府嘅過錯真係一啲都唔啥嫁,雖然可能遊行同喊口號只係一種舒緩。都市表面繁榮都係空殼,「就有如浮雲一般」(周星馳對白)。

我有一啲响香港同美國生活嘅內地朋友,思想都開明一啲,唔會唷啲就唔啱嘴形講唔埋欄,但係就要响自由嘅空氣下生活同浸淫一啲時間先至可以做到噉囉。。。
咪係囉... 可能我老人家年紀大, 同D十幾歲o岩o岩中學畢業o既大陸同學三句唔埋就不歡而散...

好似N年前粱錦松買車事件, 當時我仲o係香港, 同兩個大陸同學仔講起, 佢地極不理解為咩自己俾錢買車都唔得.

我話: 唔係唔得, 不過佢既然做緊要加稅呢個法案, 佢咪報上去話自己要買啦, 另外有個同一組o既報左架, 人地咪冇事囉, 邊個唔俾佢買車啫!問題係佢做乜唔報? 

大陸同學堅持:大陸D官貪污都係咁啦,架車佢俾錢買,有乜野? 

OTZ 唔可以話小偷都冇攞AK47掃射,好小兒科,所以冇罪牙嘛???

總之,我用左成粒鐘都冇辦法令佢地明白,問題不在於錢多錢少,係原則同法律。

你同某D人講話你去64遊行吖,仲衰過不歡而散...有時覺得,可能係我地安落太耐,有D想法真係冇辦法同佢地溝通。

咁就同大陸人日本人做朋友囉,冇乜所謂o既,好傾o既,乜人都一樣,唔o岩Keyo既香港人,多多都冇用。好似我咁,我年紀比大部分出o黎留學o既人都大,英國香港人係多啊,不過小朋友唔o岩channel啦... 講返學,我做research佢地上堂,講去玩,當年我去o既小鎮又超級細,冇乜好玩,facebook我唔多上,MSN冇咁多時間,過年過節佢地返香港我留守,咪又係有等於冇。 

你識德文,不如搵個language exchange partner, 佢教你德文,你教佢中文咁啦。

德國梗係少香港人啦,香港人有幾個識德文?好似我咁,o黎到完全唔駛上堂,齋research仲要用英文寫dissertation更加少,唔好話德國,咁多香港人留學英國,但香港人基本上都淨係識劍橋牛頓,連Imperial College都未必知,其他歐洲地區更加完全無知,俾人問起讀邊間,一副你讀o既都唔係出名大學o既樣,我索性話:係啊,開校六百年都冇人識o既奇怪大學囉,我睇在世界上第一個心理學實驗室o係呢度先放心o黎咋,如果唔係仲以為俾人賣豬仔添!

仲有關於我個簽證,留低結果俾以後有同樣問題o既香港人--今日我去搵International Student Officer,佢幫我打電話去外事局(就係AuslanderXXX,記性差唔記得點串),問左結果係:我本Passport既然係英國佬出,國籍又係British National Overseas,咁即係British啦!得啦!就咁話!

個International Student Officer話香港唔係幾年前lose freedom咩(汗,回歸叫lose freedom?政治不正確啊!)?仲乜又變成British?我實在答佢唔到。然後既然人地政府部門都話得,咁得就得啦,佢話將今日發生o既事紀錄在案,日後如果有問題可以返去搵佢,佢都算唔話得...

總之,我無啦啦變成European,唔使俾錢做簽證,可喜可賀,真係虎年送大禮,慳左50 EURO.

心理?跟Tomasello in Leipzig玩馬騮?

一般香港人係對國際超無知嫁啦,樓市股票八卦新聞之外,無嘢會理。
多數港人咪識美國嘅MIT, Harvard, Stanford, Yale, Princeton, UCLA囉,仲會張有NBA嘅城市同大學mix埋。。。
我有啲朋友:「响賓州讀書?個州名幾得喎。。。」
吹脹。。。

By the way, 但係本BN(O)响英國唔住得唔打得工嫁,我有個London朋友話英國政府列明呢樣嘢
歐洲好多國家冇殖民歷史,唔會好似英國佬咁專門對佢哋以前啲殖民地人咁mean
英國佬殖民都o係D鬼咁多人又好鍾意出國o既地方(中國,印度,搵一成人都淹沒英國佬),係多D麻煩架喇。

我o黎之前,有人問我Leipzig有冇車到... ||||| 德國未至於咁蠻荒嘛... 識MIT, Princeton, UCLA算勁喇!呢個世界好似淨係得幾間大學咁架咋,其他全部野雞,不值一提,我一早解釋到厭,再o黎我把幾火就話:係啊!我冇人咁勁唔係哈佛耶魯劍橋牛津,你明知仲傷我弱小心靈,我打人架!

我唔玩馬騮,我直接玩人,有時俾人玩... 我唔係MPI,係U of Leipzig. 我果瓣好多德國佬,就算係英美做呢樣o既人,一睇個姓氏就知,大部分都係德國佬。

其實我呢隻正式君子遠庖廚,煮飯最勁就係殺一隻蟹,點做得出鋸開馬騮個頭插支electrode落去o既事?做得出當年唔使避開唔讀Bio,結果兜左好遠路啦!

話時話你讀乜野會o黎德國?尤其是你話德文唔係太掂。

玩馬騮可以係Observation同Behavioral Manipulation,唔一定係Invasive格
如果玩Primates,仲有望出啲大到好似Nature同Science噉嘅Journal添。。。

我就因為仰慕一位老師。。。

而呢位老師佢己自德文都唔咪好掂。。。

玩人?玩人邊範呀?
我知,冇話咁殘忍嘅,下下要人地馬騮死架。

我咪玩neurophysiology囉,呢瓣好多德國佬,就算係英美出paper,一睇個名就知,大部分都係德國佬。你呢?邊科架?你老師自己德文都唔掂,佢點教書啊?
我無啦啦變成European,唔使俾錢做簽證,可喜可賀,真係虎年送大禮,慳左50 EURO.

點解會咁架? 即係你變左EU Citizen??? 咁如果讀德國大學咪可以申請用EU個收費, 唔使比海外生非EU個學費
???

點樣申請架? (我都有BNO, 不過過左期, 要續期先) 我想於2013年去德國讀大學Master's degree course (本身已經有一個澳洲大學商業學學士學位 - 主修會計學), 想轉讀商業資訊系統碩士 (只找到下面一間大學).... 其實比較想讀適合弱聽/ 半聾人士的電腦圖像或動畫設計個d科目, 不過搵唔到有用英語教, 而且讀學士學位要讀4年好耐lor. 都係讀返碩士學位好d.

University of Erlangen-Nuremberg: Master of Science (MSc) International Information Systems (IIS)
University of Erlangen-Nuremberg:
Master of Science (MSc) International Information Systems (IIS)
Degree
Master of Science (MSc) International Information Systems (IIS)
Course Language(s)
Courses are held in English 75% and German 25%. Participants can choose to write their Master's thesis in either language.
Beginning of Programme
Every Winter Semester in October
Programme Duration
4 Semesters (2 years)
--->依間大學好像唔出名, 反正有野學, 不過要考個德文試DSH. 學費都唔貴 (Tuition Fees : 500 EUR + Enrolment Fees 42 EUR per semester = 542 x 4 = 2,168 EUR for 2 yrs, 約2萬3千港元).

點解Berlin School of Economics and Law唔收學費??? 佢有好多Master's degree course係同我個學位相關... 唔知讀完係德國多唔多人認可...因為我一直以來想移民他鄉 ~ 德國 - Frankfurt, Berlin, Bonn, Hamburg, München/ 法國 - Paris, Lyon/ 荷蘭 - AMS/ 比利時 - Brussels, Antwerp. 一來空氣好d, 而且個邊比較多聾人/ 弱聽朋友懂國際手語 (依個手語本身來自歐洲).

唔該哂...