eri 发表于 2010-2-10 17:38

有沒有人拿BNO簽證來德?

打字還是用白話文比較容易...

我是用BNO簽證來的, 現在地Leipzig. 昨天去那個外事部(德文太長忘了)辦延期簽證, 因為在香港簽來的只有90日(我就想90日用得著你簽, 我根本不用簽證就可來90日!), 台灣人說他們都是到了步才去延期的, 所以我也這樣做了.

然後, 那位女士全程用德文跟我說了一堆我完全不知道是什麼意思的話, 最後說可以了, 給我一張unbefristete Freizügigkeitsbescheingung für EU/ EWR-Bürger (5 FreizügG/EU). 內容說我的國藉是European Country, 可以在此居留.

什麼嘛... 我什麼時候又變成European了??? 其他人有沒有這種怪異問題? 那位女士明明看著香港德國領事館給我簽了學生簽證, 即是我需要簽證啦, 為什麼還有這種古怪問題? 難道是Sechen 的特別優惠, 免我辦簽證的錢了???

menuhin 发表于 2010-2-10 22:39

以前話BN(O)都只係用90日,所以我都係用HKSAR passport... 140國家兔簽證。
但係睇倒呢個post我又搞亂咗,如果係真我都想用返BN(O),可以有多幾十個Scholarship同Grant申請。
http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=824101

英國殖民遺孽,又唔肯比香港人响英國賺錢,但歐盟國家就對香港人好啲,比香港人响歐洲賺錢。。。

menuhin 发表于 2010-2-10 22:58

BN(O)人可能無端端攞咗永居入咗European Union...
{:4_458:}
我都要去British Embassy renew我本BN(O)

eri 发表于 2010-2-10 23:09

那什麼什麼紙的意思是居留OK了???不會中途忽然被什麼政府部門說有問題了??? 

我完全不通德文,在Leipzig也沒有認識其他香港人,所以處於一頭霧水階段,我寧願他正常地給我三年簽證好了,好過現在那樣感覺半天吊。

有什麼福利啊?因為我本身來的時候已有資助,也不用再申請其他的了(申了也不會批!),我現在最緊張的是出糧問題,他們沒給我交稅的資料!

menuhin 发表于 2010-2-10 23:37

If the report above is correct, starting from 1 December 2009 (the effective date of http://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lisbon), all BN(O) holders enjoy the full rights (and responsibilities) of all European Union members, including all those related to social welfares, education, medical etc.
响香港唔洗交醫療保險,睇醫生收費就只係好似响美國交co-pay幾蚊雞。。。
响德國就要人人個個月交醫療保險。
{:4_288:}

menuhin 发表于 2010-2-10 23:43

我响Berlin都係一個香港人都唔識呀。。。
{:4_302:}
德文又唔好,人哋如果用德文粗口鬧我,我都聽唔明。。。

有機會去滑雪鴉好唔好?我好掛住滑雪嘅感覺呀。。。
{:4_287:}

eri 发表于 2010-2-11 00:22

咦,前果排謝安琪去柏林唔係有個讀時裝o既香港女仔?雖然柏林咁大冇可能個個識,不過老鄉總會有D機會遇到掛?

我先o黎左三個禮拜咁大把,淨係辦手續都好唔得閒,仲有我係o黎讀PhD,日日要去實驗室報到,而家唔方便請假。你係讀書嫁啦(除左讀書邊有人一個人o黎?),同學傾唔到偈?有冇去搵下D國際學生組織?如果唔係,台灣同學會(http://www.taiwanische-studentenvereine.com/discuz/index.php)都好吖,我個人經驗覺得台灣同學比大陸同學熱心一D,又比較有共同話題。我o係呢度,基本上都受到唔少台灣同學幫忙,唔係仲"呢hea"。

經驗之談,我之前去過英國留學,冇語言障礙啦,都係好難識朋友,人人一上完堂就鳥獸散,你最好去搵D組織加入,最直接就係國際學生會,然後多D同唔同地方o既人玩,咁先唔會孤獨,再唔係去信教啦,基本上教會o既人都好鬼熱心,留學生中好多人走左去信教完全唔係巧合。國際學生有度好,大部分人都唔係英文/德文母語,講得唔好冇人話你,和平得多。有機會friend起上o黎,你旅行就有地方落腳啦!

動機的確有D不純,不過呢D真係有用!

menuhin 发表于 2010-2-11 01:38

... 我之前响美國留學,要溶入佢哋美國同學圏子就要做埋佢哋啲無聊嘢。。。看spectator sports...
baseball, ice hockey, american football
不愛看也要看American TV shows, politics etc, To catch up with their talk of the day...

但。。。信教,不如瞓覺?我同傳教人鬥嘴就最叻嫁喇
{:4_297:}
太假嘅嘢做唔出。但係我平安夜有去望彌撒唱聖詩,只係一句都唔明,就當唱歌仔啦~~~

內地同學都有唔少好熱心嫁,好多都好好玩。
但可惜係其實 中、港、台 三地文化背景相差都幾大,佢哋有佢哋潮語(潮流用語),我哋聽唔明。我哋講啲過癮嘢,佢哋又唔職笑。。。我哋睇香港新聞明星,佢哋睇內地新聞明星、台灣新聞明星。。。

而且,香港同學、台灣同學都有新聞渠道知道內地政府一啲做得唔好嘅嘢,想內地政府改善。
相對,內地同學好多有背景,又多數有斯德哥爾摩症候群(又稱為人質情結、人質綜合征),專門幫政府唔好嘅歷史欺負佢哋嘅行為同情地辯護。
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96%AF%E5%BE%B7%E5%93%A5%E7%88%BE%E6%91%A9%E7%97%87%E5%80%99%E7%BE%A4
就係民建聯噉口吻啦。。。

偶然遇到一啲思想開明一啲嘅內地台灣同學,就會成日見佢哋一齊玩嫁,滑雪呀,睇波呀。。。

menuhin 发表于 2010-2-11 01:49

發覺同美國背景同學啲共同話題仲多過同啲華裔同學,有時都幾悲嫁。。。
{:4_303:}

bambusgartenwan 发表于 2010-2-11 01:52

你好,我都是香港過來的,我想知道妳現在是怎樣拿BNO簽證到歐洲居留的。可以電話聯絡或者電郵,我的手機號碼是015114980915,
電郵.
或你留個聯絡電話號碼我打給你。多謝!
页: [1] 2 3
查看完整版本: 有沒有人拿BNO簽證來德?