萍聚社区-德国热线-德国实用信息网

微信登录

微信扫一扫,快速登录

萍聚头条

返回列表 发新帖
楼主: athena_hu

[资料背景] 經典電影金句双语版(每日更新)

12月4日

國產凌凌漆

拿!好似呢個modelF40咁,表面上,佢係一個大哥電話,實際上,佢係一個鬚刨,方便我出席一D宴會埸合,能夠神不知鬼不覺咁剃鬚…呢個鬚刨model911,表面上,係一個鬚刨,實際上,佢係一個風筒…(再指住第二個風筒) 而呢個風筒只係表面的掩飾,事實上,佢亦係 一個鬚刨,問你死未﹖(凌凌柒)

古時有關雲長全神灌注捉象棋括骨療毒,今日有我凌凌漆聚精會神睇咸帶鋤骨囉彈頭。(凌凌柒,轉移視線分心大法)

呢支唔係普通既電筒,呢支係唔使電芯既太陽能電筒!o你有光源既時候佢會著,冇燈佢就絕對唔會著。如果想佢著,只要囉個電筒出黎照住佢…咁佢就會著啦!(文西)

我費一生既精力,集合十種殺人武器於一身既︰超級武器霸王!!產品編號︰「囉你命3000」,經已研究成功左啦!西瓜刀、單車鏈、火藥、硫酸、毒藥、手槍、手榴彈、三角錘,每樣都係獨當一面既,家下集合埋一齊,問你死未?(文西,超級武器霸王就係將以上武器用禾旱草捆在一起)

唉~~~你咁樣做係無用架,好似你呢D咁出色既男人,無論呢埋享邊,都好似漆黑之中既螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾。你憂鬱o既眼睛,唏噓o既鬚根,神乎奇技o既刀法,重有o個杯 Dry Matinee……已經將你深深咁出賣左。雖然你係咁出色,但係行有行規,琴晚o個筆過夜數你都未找,叫雞唔洗俾錢呀﹖(好靚表姐同凌凌漆講)

凌凌漆:咁多年啦,我以為國家已經將我忘記左。
司令:點會呢,就算係一條底褲一張廁紙都有佢既作用。
凌凌漆:呢個比喻真係一流。

達文西:力拔山兮氣蓋世……
凌凌漆:時不力兮騅不逝。
達文西:阿七。
凌凌漆:文西。
達文西:我希望你叫我全名——達文西。

Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.

12月5日

大內密探凌凌發

大夫~~~大夫~~~我係唔係有左唧﹖(劉以達)
Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.

12月6日

逃學威龍

「Follow me!」

秦沛(校長)︰「你地兩個係父子(指周星星同達叔)﹖咁點解一個姓周一個姓曹架﹖」
達叔︰「我本來叫佢做曹星星,但係唔知點解佢自己叫下叫左周星星…(細細聲同周星馳講)咁講得唔得呀周sir﹖」
周星星︰「It's ok.」  

唔係呀嘛﹖支槍真係咁善良﹖(周星星,企圖開支善良的槍又開唔到時講)

較剪腳喎,你話笑死唔笑死。 (周星星對達叔講)

周星星:教書我冇乜信心。
阿頭:唔係叫你扮教師,叫你扮學生。
周星星:扮學生!我當年就係因為至憎讀書先至加入警隊,我唔可以扮學生架!阿sir,你咁樣做,就等如將我帶去一個滿佈毒蛇猛獸既火山口上面,唔理我既哭叫,唔理我o既哀號,狠狠地、亳無憐憫地,將我用腳一伸,伸入火紅既岩漿裡頭,你咁做又於心何忍呢?
阿頭:咁咪好囉!等你活得豐富,死得精彩!唔駛講啦,吟詩都吟唔甩架啦!

12月7日

逃學威龍2

訓導主任,訓o係到個主任。(周星星)