萍聚社区-德国热线-德国实用信息网

微信登录

微信扫一扫,快速登录

萍聚头条

楼主: athena_hu

經典電視劇金句(每日更新)

少年英雄方世玉 9 g7 `# m% n7 d6 l1 X2 x

1 x& o, ?2 X2 v4 l工友 (張衛健)
Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.
巨人
! d& l. m* B  K1 R8 }8 K2 l2 @+ P: a3 R# q- R* H! B
滑滑呀嘟嘟似豬羔咁滑,牛油蛋撻冇咁滑。迷人面珠我好想錫一啖,味香滑,如食新鮮蛋撻。   (麥守正[張衛健])
2 [7 E/ T+ X: Z. R* n/ O  a$ j2 D! p- D
我地做人,要好似樂華造既鋼骨遮一樣,永不反骨!   (鮑方and萬子良)
Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.
流氓大亨 ) e2 W0 W9 h/ W4 r& R0 u  C* v

& U% d% E- b3 ?/ hSo What!(萬梓良,流住口水鼻涕對住鄭裕玲大叫)
萬里長情( c9 L) c0 A) i1 s" D% p/ L) X
. Q1 p1 z" Q) i. W$ b0 X0 k
一家人最緊要整整齊齊、平平安安(萬梓良)  + @8 c6 J4 j) v( k+ f7 F# V
9 r0 X# W0 h: Q0 K
有情有義、有情有義、有情有義… (萬梓良,愈講愈激昂)
" M! `2 I- _3 b: V4 m" f+ C" o- e# u' M3 w
小燈泡,太精巧,燦爛燈光把我籠罩。痴痴看,為你美貌,只怕華燈亦把我籠罩   (林文龍同郭可盈成日對住唱)
新紮師兄
4 A+ U1 v* |6 Q' j& n8 C) g
4 N0 r5 b: r; k) c 大隻講   (舅父東,亦係對呀杰的稱呼)

12月1日

大時代 , R/ g" F1 H5 x0 ~

# k1 t' @1 n9 {3 ~9 E$ y咁多人死唔得你死!(陳萬賢教丁蟹的金石良言)  " O; n: N( `/ t' L- ^" ~
0 v: k# o9 g* g3 H5 z
道義放兩旁,利字排中間   (丁蟹) 1 z' c8 W# |9 `' R! d
& d1 m' s2 {8 K: v: a1 h# v- T' Z
十四年啦阿玲,我地足足o徒左十四年啦。 唔好再玩啦。(丁蟹,以為阿玲鍾意佢) , j: j& W9 e8 j) u( S
7 L/ ^" |3 o; n
人善人欺天不欺,人惡人怕天不怕   (丁蟹)
& B! f2 }+ D! B/ x' C, x8 ], s8 e8 m& J3 r& p
你係咪神經失常呀﹖(丁蟹)
9 v0 N% }% D) y0 c, S$ m% W: V, ]- d& F0 B4 B% D
你搶我女朋友,炒我阿媽,搵人打我。我地三十年朋友,你咁對我﹖(丁蟹) 5 j! I( _6 P# r' ~5 N( z

0 h5 }: C9 _9 s7 _& B! P5 P我俾人打壞個腦,做得唔好。今日做唔好,唔要錢,聽日做唔好,唔要錢… (方進新,比丁蟹打傻左後做疊報紙時講,賺人熱淚)
1 F* X# H: i6 U0 [% c" i3 n7 R) M: ]' q% k' Q, x6 o7 N6 h
我方展博要發達,我方展博要做億萬富豪… (方展博,重覆地講) 9 r, d) Z& t9 i

9 t: W# [/ n8 l) Q, W我打死人,但係冇做錯。(丁蟹,法庭上講) 9 ~1 E$ T3 G5 }9 h4 y& M' H
5 W% f4 J2 L+ \6 `. ~0 ^
法官大人,我唔認罪。(丁蟹,用一十八種語氣說出) 7 f+ P1 }! ~* ~+ y# b
5 ^- f2 Y: j' a7 v8 U% v
一於打感動。舊就舊左d,不過中國人好受架!(丁蟹,教律師打感動)
6 ~5 `- r; w$ e3 g1 j
7 w8 m1 N) {- S1 e; \" ~( a丁蟹︰呢件案o既重點唔係我有冇殺人, 而係浪子回頭金不換。  
' S9 _) c$ l! \" {5 e法官︰我提醒陪審團,呢件案o既重點絕對係被告有冇殺人。  
' Y, r2 T. `1 t" y' x  b+ s(丁蟹&法官,結案陳詞)
' [$ g7 C& ?; \2 r. B  k  v# C
8 P$ g7 v. O! r! r. `- p我記得呢我地細個既時候,你成日帶我地去海皮架…你拖住幾個妹,你叫佢地望上天,個天就好似今晚咁多星星。你指住其中一粒星,我仲記得果一粒星係北斗七星隔離最光果粒黎架。你同佢地講,你話果粒星就係爸爸呀。敏敏果時好細個呀,佢睇唔到,仲喊左出a,佢話見唔到爸爸個樣喎,個傻女,佢以為星星上面有爸爸個樣。跟住你就抱起佢,你話俾佢知,爸爸已經變成光、變成閃光,每晚暗中咁閃耀住我地,咁跟住敏敏就唔再喊啦,佢突然之間大聲咁叫「爸爸、爸爸」,你叫佢地大聲D嗌話爸爸會聽到,跟住芳芳、敏敏、婷婷,就對住粒星大聲咁嗌「爸爸、爸爸、爸爸」。我知你果晚好嬲我,因為我冇叫爸爸,o係石駁度跳a跳去,但係你知唔知呀,其實我有叫,我每跳一下就o係心裏面叫左一聲爸爸。玲姐,我記得你同我講過,話人死左之後會上天堂,會變粒星、會變光,會o係好軟林林既雲上面住,我諗佢已經一定好舒服好開心,唯一會擔心既就係擔心我地。果晚你好嬲我,因為我冇叫爸爸,但係如果今晚你唔同爸爸、芳芳、婷婷、敏敏講野,佢地都會好嬲你。(阿博在長洲沙灘對玲姐講的一番話)
2 y5 a$ z$ [  Z5 r  m- V6 k9 F! d
, @6 O, L* ~; f股票必勝法   貪心輸錢贏   輸血不輸錢   人人去輸血  
4 ^4 G8 {" T  A+ s1 B殺人不打風   落雨去離島  離家飲煉奶   見人分遺產  + a' F5 q+ Y! o# \" g) h+ y
出獄嫌錢腥   快樂冇人格  出家冇人工   攻而無不克  戰無不勝矣 # n( }+ B3 z/ O/ C. ?# d; z. d

' T- J+ X3 E3 b5 H' @股市原意,乃讓集資搜資有其地,社會向榮,人皆有賺。惜人性貪婪,耗盡心思,巧取豪奪,樂土成煉獄,血雨腥風,殺戳不息,無數人蕩產傾家輸性命,勝者則喪良知人格。余於股壇數十載,未嘗見一真正鸁者,智者應知此乃一處永無贏家之戰。取勝唯一法︰「及早離去」四字而矣。(股神羅樂林臨死教方展博,股票必勝法)

12月2日

親情
) a% b' }0 L' n/ W0 m4 c
, W. \/ Y  |/ B* n係咁先!唔係咩呀!(木咀輝) % Y1 p( d' Z9 Y3 l
1 t8 k4 a! k0 @( o' k- M
你媽我登!(木咀輝,指「你同我定」)
畫出彩虹
3 _8 j) r4 ]/ R$ ?% v  V4 \: r! ~' n/ Y- K& y5 K, O" W
我封你做我偶像囉!(楊澤霖)

12月3日

花木蘭
8 ?5 V) Q5 \% P% ?2 d1 G. P3 k# a9 _( V+ O0 l
有冇so先﹖(王喜)
天龍八部 9 M9 j4 ~: @: A

3 p+ Y2 z, a4 N1 V+ C7 Q我唔係契丹人!我唔係契丹人!(喬峰)