萍聚社区-德国热线-德国实用信息网

微信登录

微信扫一扫,快速登录

萍聚头条

返回列表 发新帖
楼主: yuanyuan22

你地多不多卜佬friend??

原帖由 peterson 于 2007-4-24 11:49 发表
点解呣蜜棗卖唧,饷火鸡佬噶铺头米有咯,滴土耳其蜜枣粽甜添

我老窦话,蜜枣的制作过程已经将所有的营养消耗掉了,所以其实只是味道好,如果想有益,都系用无花果好d,我平时用无花果同埋莲子百合杏仁褒素汤,都几好尬;)
Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.
原帖由 深蓝 于 2007-5-6 14:20 发表

我老窦话,蜜枣的制作过程已经将所有的营养消耗掉了,所以其实只是味道好,如果想有益,都系用无花果好d,我平时用无花果同埋莲子百合杏仁褒素汤,都几好尬;)

就甘斋褒啊?不放旧瘦肉落去??

我嬷嬷教我,褒汤放旧eng歌嘴,明火褒50分钟,德国电炉呢,个几钟左右,跟住旧猪肉捞起,剪成一旧一旧,点生抽家老抽,好好送饭噶,猪肉不会好硬,呢个部位特别鲜甜噶!!!

广州噶猪肉挡,猪肉佬叫eng 歌嘴,如果你没听过噶,问你地妈子,他地应该知道噶! eng歌嘴,其实是猪肉噶劲部分,不会好肥,褒汤最好!

之前我妈子成日叫我,买旧eng歌嘴褒汤,搞到我头都大,我都不知点看旧猪肉先叫eng歌嘴!今次过年,返屋企,专登跟啊妈落街市,学看猪噶边个部位,先叫eng歌嘴 !
呢家我终于明白晒拉,原来eng歌嘴呢,在德国是schweinefleisch aus der Schulter ,呢度有两种,一钟是schweinefleisch aus der Schulter,带小小猪皮,另一仲不带猪皮噶,带少少猪皮个仲就是广州人猪肉挡街市俗称的eng歌嘴拉!在Rewe! 有得买! 拿来褒汤一流啊, 成旧洗下之后,褒,褒大概1个钟到90分钟.捞起,剪开,记得是点,老抽沟小小生抽啊!好好吃噶!记得是老抽啊,斋生抽会好咸个!

不褒汤噶,拿来炒菜,呢排拿来炒Spagel 好好吃噶,就肉口感好嫩噶!好入味噶!

Die von den Nutzern eingestellten Information und Meinungen sind nicht eigene Informationen und Meinungen der DOLC GmbH.
原帖由 yuanyuan22 于 2007-5-8 21:21 发表

我嬷嬷教我,褒汤放旧eng歌嘴,明火褒50分钟,德国电炉呢,个几钟左右,跟住旧猪肉捞起,剪成一旧一旧,点生抽家老抽,好好送饭噶,猪肉不会好硬,呢个部位特别鲜甜噶! ...

我都会用猪肉褒,不过看左宝妈教煲汤,话可以褒素汤,呢度d猪骨太肥了,想减肥,又想饮汤,唯有忍啦,其实素汤米当糖水咯,都ok尬,无花果真系好清润,前一轮干燥到爆炸,饮左两次条气顺好多;)

个人最中意的猪肉部位系,猪颈肉,又叫不见天,煲汤可能就晒左了,炒同埋蒸真系一流,德国超市打折的时候经常都系2,99一kg好抵食。

原帖由 深蓝 于 2007-5-6 14:17 发表
身边的广东friends就真系好少啦,我翻屋企,我妈子话我已经完全北方化了,不过褒汤呢样野点都要坚持,不过电费比较摞命啦,哎

卖个真空煲米得咯,我住学生宿舍,电费好平,但系我都用真空煲,环保又吾使睇火
原帖由 yuanyuan22 于 2007-5-8 21:21 发表

我嬷嬷教我,褒汤放旧eng歌嘴,明火褒50分钟,德国电炉呢,个几钟左右,跟住旧猪肉捞起,剪成一旧一旧,点生抽家老抽,好好送饭噶,猪肉不会好硬,呢个部位特别鲜甜噶! ...

哦,你话0个旧系猪踭,煲完汤仲好滑好好食,不过响德国我都吾舍得买,成日买鸡同猪骨煲咋!:(
我买过几次兔肉同鹌鹑,仲买过珍珠鸡,煲汤好鬼甜啊!得闲试下!
原帖由 深蓝 于 2007-5-9 17:47 发表

我都会用猪肉褒,不过看左宝妈教煲汤,话可以褒素汤,呢度d猪骨太肥了,想减肥,又想饮汤,唯有忍啦,其实素汤米当糖水咯,都ok尬,无花果真系好清润,前一轮干燥到爆炸,饮左两次条气顺好多;)

个人最中意 ...

乜猪颈肉都煲得汤既咩?会吾会好肥架?$frage$
楼上两位果然系饮食专家啊!我系中国都好中意煲汤,但是系德国乜都没就懒得煲了,得闲真系要请教两位0既煲汤心得了!